petak, 8. siječnja 2016.

Orah torta



BISKVIT:

  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 100 gr mljevenih oraha
  • 3 kašike brašna
  • 1 mala kašičica (najmanja) praška za pecivo.
Prvo umutite jaja i šećer. Nakon što ih dobro umutite, onda smanjite mikser na najmanje i dodajte orahe, brašno i prašak. Dovoljno je samo da sve ujednačite, bez suvišnog miješanja.
Smjesu izlijte u kalup za tortu standardne veličine, te stavite u već zagrijanu rernu.
Rernu uključite na najjače prije početka pripreme, a kad stavite smjesu na pečenje smanjite temperaturu na 170 i pecite 15-20 min

Inače, kad pravite bilo koji kolač, samo jaja i šećer se dugo mute. Čim dodate brašno i ostale sastojke više ne mutite na najjače niti dugo, već samo onoliko koliko je dovoljno da se smjesa ujednači. Ukoliko mutite duže nego je potrebno, tijesto će vam splasnuti i nakon pečenja biti žilavo a ne vazdušasto.

Kad se biskvit ohladi, prerežite ga na tri jednaka dijela.


FIL:

  • 2 pudinga s mlijekom
  • 200 gr putera
  • 300 gr oraha
  • 200 ml slatkog vrhnja
Napravite puding s mlijekom. Imajte na umu da je uputstvo na vrećici namijenjeno za pravljenje pudinga za zdjelice, što znači da vi trebate staviti manje mlijeka nego što vam tamo piše, da bi vam puding bio dovoljno gust za fil.
U dobro ohlađen fil dodajte puter omekšan na sobnoj temperaturi.
Umutite slatko vrhnje, te ga dodajte u zdjelu s pudingom , pa sve zajedno ujednačite. Gotovom filu dodajte narezane orahe.

Nakon što premažete biskvit filom, tortu možete ukrasiti šlag kremom od vanilije i orasima.