subota, 10. listopada 2015.

Pizza koju svi volimo



 

      TIJESTO
  • 60 gr germe
  • 3 kafene kašike šećera
  • 8 kašika tople vode
  1. Sastojke sjedinite u posudicu, promiješajte, poklopite i ostavite da odstoji. Kad se germa digne, spremna je za zakuhavanje.
  • 960 gr brašna
  • 3 kafene kašike soli
  • 8 kašika maslinovog ulja
  • 600 ml tople vode
      2.  Brašnu dodajte sol, maslinovo ulje, dignutu germu i zakuhajte s toplom vodom. Zakuhano tijesto pokrijte i ostavite da se diže na toplom mjestu ( najmanje 30 min )


      NADJEV I PEČENJE

      3. Dignuto tijesto podijelite na 4-5 jufki 
( zavisi kolike pizze želite praviti i u čemu ). Razvaljajte tijesto, premažite sos paradajzom (kečapom), te redajte nadjev po želji. Obično koristim masni sir, salamu i svježe šampinjone.
Na kraju, pizzu pospite origanom, što će joj dati posebno primamljiv miris.


      4. Ono što ja smatram glavnim razlogom zbog kojeg ćete imati dobru pizzu kod kuće, jeste kamen za pečenje. Mi smo nabavili kamen veličine rerne. Zagrijem rernu i prebacim pizzu na vreo kamen, i ona bude gotova za nekih 5 minuta. Svima bih preporučila ovaj kamen, jer pečenje na njemu zaista poboljšava okus pizze, a možete ga koristiti i za pečenje uštipaka.

     5. Ukoliko želite manje pizze, pa vam ostane tijesta, slobodno ga spakujte u pvc vrećicu pa u frižider, i iskoristite u narednih 2-3 dana.