subota, 10. listopada 2015.

Crno - bijeli fantastični keksići







Dugo sam tragala internetom za receptom koji neće biti preskup ili prekomplikovan za praviti, a čiji rezultat će biti ukusni keksići.
Nakon što sam isprobala ovaj recept po Mersihinoj preporuci, oduševila sam se. Ova kombinacija keksa, čokolade i oraha jednostavno je savršena. Keksi vam mogu stajati duže vrijeme, ukoliko se ne smažu u rekordnom vremenu, jer su zaista neodoljivi.



SASTOJCI


  1. Svijetla verzija
  • 250 gr putera
  • 500 gr brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 vanilin šećera
  • 2 jaja
  • 250 gr šećera
      2. Tamna verzija



  • 250 gr putera
  • 400 gr brašna
  • 100 gr gorkog kakaa u prahu
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 vanilin šećera
  • 2 jaja
  • 250 gr šećera
      3. Tamna glazura
  • 200 gr čokolade za kuhanje
  • 1 supena kašika putera
  • malo mlijeka
      4. Svijetla glazura
  • 200 gr bijele čokolade
  • 1 supena kašika putera
  • malo mlijeka
      5. Za ukrašavanje
  • polovice jezgre oraha



PRIPREMA

Postupak za obje verzije je isti, samo što se u tamnoj verziji određena količina brašna mijenja kakaom.
  • Puter omekšati na sobnoj temperaturi
  • U omekšan puter dodati šećer i vanilin šećer,te izmiješati, a zatim dodati brašno, prašak i jaje te sve dobro izmiješati rukom ( ili mikserom za tijesto). Trebate dobiti kuglu tijesta.
  • U tamnoj verziji dodati kakao zajedno sa brašnom.
  • Dobivene kugle pokriti prozirnom folijom i ostaviti u frižider na pola sata.
  • Nakon pola sata izvaditi ih iz frižidera pa razvaljati valjkom, te vaditi različite oblike. Ukoliko imate različite sjekače kao ja možete to raditi s njima, ali i ako nemate nije ni bitno jer to isto možete raditi i s običnom čašom, pa ćete imati okrugle kekse jednako divne i ukusne.
  • Oblike redajte u pleh pokriven papirom za pečenje.
  • Zagrijte rernu na 250 stepeni, a kada ubacite kekse smanjite na 180 i pecite ih oko 15 minuta
  • Istopljenu čokoladu dodajete na kekse dok je sve vruće, jer se tako najbolje sljube. Dakle, stavite kašiku topljene čokolade na keks, a onda utisnete polovicu rijezge ( jezgre oraha )
  • Možete ih posluživati već tako, ili još dodatno ukrašavati kao što sam ja.
  • Poslužite ih uz kafu ili čaj, i to će biti pun pogodak !