subota, 24. listopada 2015.

Ajvar s kuhanim paprikama



Stigli smo na sami kraj sezone pravljenja ajvara. Već neko vrijeme nije moguće napraviti onaj pravi, najbolji ajvar po receptu Makedonskog porijekla, jer je vrijeme mesnatih crvenih paprika prošlo. Ove koje sad možete naći u prodaji su duplo tanje, pa samim tim i dosta jeftinije od onih kakve su bile na početku sezone. Dakle, vrijeme je u kojem možete praviti samo kuhani ajvar, jer ove tanke paprike je prosto nemoguće oguliti kako treba. Ovakve paprike se kuhaju, melju pa onda sastavljaju sa patlidžanom i stavljaju na vatru. Ovaj ajvar je odlično rješenje za one koji imaju svoje bašte i ne znaju šta bi s ostatkom paprika.

SASTOJCI:
  • 10 kg crvenih paprika ( a možete dodati i bilo kojih drugih uz crvene )
  • 2 kg patlidzana
  • bijeli luk po želji
  • 1,5 litar ulja
PRIPREMA:

Paprike skuhamo a patlidzan ispečemo. Nakon što se paprike ocijede, sve zajedno sameljemo i zajedno sa bijelim lukom stavljamo na vrelo ulje i pečemo uz konstantno miješanje.
Ovo je najlakši način pravljenja ajvara koji će vam poslužiti kao divan dodatak jelima.